Smatting

Fläckborttagning

på kläder

Fläckborttagning på kläder

Få bort fläckar på barnkläder smidigt och enkelt

Som alla småbarnsföräldrar vet, är kläder med fläckar en del av vardagen. När sommaren är här med lek och stoj utomhus blir också fläckarna på kläderna allt fler. Här har vi samlat våra bästa husmorstips på hur du får bort de vanligaste fläckarna på dina barnkläder.

Gräsfläckar på jeans och
ljusa kläder

Ta lite T-sprit på fläckarna innan du tvättar plagget i maskinen. Om du inte har T-röd hemma kan du prova att lägga kläderna i diskmedel istället så ska du se att gräsfläckarna försvinner. Gnugga gärna med en tvättsvamp lite försiktigt på fläcken, så att diskmedlet sjunker in ordentligt.

Få bort bärfläckar på kläder

Bärfläckar på kläder är oftast de svåraste att få bort. Men om du tidigt lägger plagget i kokande vatten och gnuggar med citronsaft finns det en chans att de kan försvinna. Om det är blåbärsfläckar kan det hjälpa att blötlägga plagget i filmjölk innan du tvättar det.

Borttagning av blodfläckar

För att ta bort blodfläckar behöver du endast kallt vatten. Du kan även använda rikligt med salt för mer besvärliga blodfläckar på kläder.

Vad tar bort fettfläckar på kläder?

Fettfläckar får du enklast bort med potatismjöl. Lägg potatismjöl på plagget och låt det sitta i ett par timmar och skölj sedan med varmt vatten. Även diskmedel fungerar utmärkt för att få bort fettfläckar på tyg.